Nazaj na vrh

Poznaš svoj fototip kože?

Kako hitro vas bo opeklo in kakšno je tveganje, da zbolite s kožnim rakom je odvisno tudi od tipa kože, ki ga imate. Fototip kože nam pove, kakšna je individualna občutljivost na sončne žarke in kakšna je podedovana sposobnost tvorbe zaščitnega pigmenta melanina.

Spoznajmo najprej osnove za lažje razumevanje:

Melanin je rjav pigment, ki nastane ob izpostavitvi sonca in povzroči, da je naša polt bolj rjava.

Melanin prav tako deloma absorbira UV svetlobo in s tem prepreči, da bi vplivala na DNA, kjer bi lahko povzročila rakotvorne spremembe.

Bolj temna polt pomeni večjo vsebnost melanina, kar pomeni večjo zaščito pred UV sevanjem.

Pri belcih ločimo štiri fototipe. Prepoznaš kateri je tvoj?

Fototip 1 ali keltski tip

V kolikor je tvoja koža zelo svetla (lahko bi rekli svetla kot jogurt), tvoji lasje rdeči ali svetli, oči pa modre ali zelene te verjetno na soncu hitro opeče. To je zato, ker ima fototip 1 majhne sposobnosti tvorbe melanina, zato koža nikoli ne porjavi, rdečina pa se pojavi že po 5–10 minutah izpostavljenosti močnemu soncu. Po statistiki naj bi bil ta fototip pri nas najredkejši. Tisti redki, ki pa spadajo pod ta fototip pa imajo tveganje za nastanek kožnega raka največje.

Fototip 2

Tudi pri fototipu 2 je koža svetla, poleti nastanejo pege, lasje so svetli, oči pa modre ali zelene. Tvorba melanina je pri tem fototipu prav tako slaba, zato je nagnjenost k sončnim opeklinam velika. Koža redko porjavi. Tveganje za nastanek kožnega raka je veliko.

Fototip 3

Polt je srednje svetla, lasje so rjavi ali črni, oči so svetlorjave. Koža pri fototipu 3 je manj občutljiva na sončne žarke, saj ob izpostavitvi soncu tvori več melanina, ki kožo varuje. Ob postopnem izpostavljanju soncu koža porjavi. Ta fototip naj bi bil po statistiki pri nas najpogostejši.

Fototip 4

Polt je temna, prav tako lasje in oči. Sončne opekline so redke, koža ob izpostavljanju soncu hitro in obilno porjavi

//Tawk widget