Nazaj na vrh

Nasveti za suho atopično kožo

Ta članek je namenjen vsem, ki se spopadate s suho kožo. Suh tip kože lahko prepoznate z nastankom luščenja, hrapavosti in zategovanja. Suho kožo je potrebno ustrezno negovati, saj je lahko v nasprotnem primeru koža dovzetna za poškodbe in lahko nastanejo ekcemi oz. atopični dermatitis. Z vami delim nekaj nasvetov kako kožo ohranjati navlaženo in uravnovešenje kožne bariere.

1. Čiščenje

Čiščenje je osnovni korak pri negi kateregakoli tipa kože. Tudi če ne uporabljate ličil je pomembno, da s kože očistite odmrle celice in bakterije, ki se na koži naberejo čez dan. Tudi sama imam suh tip kože in sem imela s čistili pogosto težave, saj sem po umivanju občutila zategovanje kože. Razlog za to je previsok pH čistila – to pomeni, da je čistilo preveč bazično za našo kožo. Zato za umivanje obraza trda mila odpadejo, saj je njihov pH previsok!

2. Umivanje z mlačno vodo

Obraz in telo umivaj z mlačno vodo. Vroča voda lahko odstrani večji delež naravno prisotnih olj v tvoji koži, ki so pomembni za ohranjanje naravne bariere kože. Prav tako se izogibaj mrazu, ki dodatno izsušuje kožo. Pozimi zato nosi rokavice in se ovij s šalom okoli obraza.

3. Uporaba izdelkov brez alergenov

Ko se naša koža lušči, nastajajo ekcemi ali nas srbi pomeni, da je kožna bariera porušena. To pomeni, da je tudi bolj dovzetna za draženje. Zato je pomembno, da pri izbiri izdelkov izločimo tiste, ki vsebujejo znane alergene. To so lahko umetne dišave ali eterična olja. Pri izbiri izdelka tudi pazi, da ne vsebuje sestavin, ki nevtralizirajo vonj, saj lahko tudi te sestavine kožo dražijo.

4. Uporaba vlažilca zraka

Predvsem pozimi je vlažnost v zraku v prostorih nižja kot poleti zaradi ogrevanja. Naša koža ”srka” vlago iz zraka, da bi bila čim bolj navlažena. Ko se vlaga v zraku zmanjša tudi naša koža ni več tako navlažena. Zato lahko v prostore postavimo vlažilce zraka, ki bodo povečali delež vlage v zraku.

5. Sestavine za suho kožo

Pri nakupu izdelkov za suho oz. atopično kožo na etiketi preveri sestavine. Izberi izdelek, ki vsebuje:

Pantenol (Vitamin B5) – pripomore k hitrejši obnovi kože in pomirja pordelo kožo.

Urea (Sečnina) – je tudi naravno prisotna v naši koži in je zelo učinkovito vlažilo.

Glicerol – je naravno prisoten v naši koži in uravnava vlago v njej. Ugodno vpliva na obnovo kože.

Cink – pomirja razdraženo kožo in srbenje.

6. Dodaten nasvet

S suho in občutljivo kožo se spopadam že od srednje šole, ko sem preizkusila nešteto izdelkov ampak bila na koncu razočarana. Odštela sem ogromno denarja, pri nekaterih izdelkih pa dobila še alergijsko reakcijo. Takrat sem stvari vzela v svoje roke in začela izdelovati kozmetiko. Pa sem videla, da to ni tako enostavno in šla kozmetologijo še študirati. 7 let kasneje sva s specializantko dermatologije sestavili kremo Calm za katero lahko rečem, da je popolna za suho kožo nagnjeno k dermatitisu in ekcemom. Vsebuje zgoraj naštete sestavine, je brez znanih alergenov in žametna na dotik. Več si o kremi preberi tukaj.

Imaš težave s suho in atopično kožo?

Izberi kremo Calm, ki je primerna za suho in atopično kožo.

//Tawk widget