Nazaj na vrh

Moška kozmetika le marketinški trik?

Moški pri izbiri kozmetike niso preveč izbirčni. Po navadi iščejo bližnjice in iz polic zbirajo izdelke z večnamensko uporabo kot je 5 v 1 ali 3 v 1. Včasih se zdi, da bi radi imeli šampon, ki ga lahko uporabijo za lase, telo, obraz in čiščenje avta 😉. Pri takšnih izdelkih, ki delajo 5 nalog hkrati, se je potrebno sprijazniti, da nobena naloga na koncu ni opravljena kakovostno.

Vprašanje pa je, ali moški res potrebujejo svojo kozmetiko, ali si lahko šampon in kremo sposodijo kar bi svoji boljši polovici?

Testosteron določa lastnosti moške kože

Moška koža je po strukturi drugačna od ženske, saj moški proizvajajo večje količine moškega hormona testosterona. Čeprav je koža vsakega moškega edinstvena, je na splošno moška koža debelejša, bolj mastna in se drugače stara.

Razlika v debelini kože

Moška koža je v povprečju približno 20% debelejša od ženske. Prav tako je ženska koža bistveno bolj hidratirana od moške, tudi vlažilne kreme so na ženski koži bolj učinkovite.

Koža ženske se stara hitreje

Vsebnost kolagena se v koži moških enakomerno zmanjšuje od nekje dvajsetega leta dalje do pozne starosti. Pri ženskah pa se kolagen enakomerno zmanjšuje do menopavze, nato pa količina kolagena izrazitejše pada, kar rezultira v hitreje starani koži.

Realnost moške kozmetike

Čeprav se struktura moške kože razlikuje od ženske je realnost kozmetične industrije taka, da proizvajalci običajno spremenijo le vonj in embalažo, formulacije pa običajno ostanejo enake ženski kozmetiki.

Kar lahko predlagam je le, da moški uporabljajte bolj lahke kreme, saj je moška koža na splošno bolj mastna od ženske. Prav tako lahko na obrazu zaradi pogostejšega britja nastanejo mikro brazgotine, zato je bolj primerna uporaba kozmetike za občutljivo kožo.

Velika razlika med moško in žensko kozmetiko pa je zagotovo v dezodorantih oz. antiperspirantih.
Moški se bolj potijo, zato večina antiperspirantov namenjenim moškim vsebujejo večje količine aktivnih snovi, ki preprečujejo potenje. V tem primeru lahko ženska, ki se bolj poti (npr. med športom), uporabi moški antiperspirant.

//Tawk widget