Nazaj na vrh

Kako dosežemo čim večjo zaščito pred soncem

Zavedanje o škodljivih učinkih izpostavitve soncu je vedno bolj zloglasno, kar je tudi prav. Čeprav ima sončna svetloba za nas veliko koristnih učinkov pa hkrati povzroča prezgodno staranje kože, opekline, razgradnjo kolagena ter možnost nastanka kožnega raka.

Kaj je pomembno pri nakupu sončne kreme?

Pravilna izbira zaščite pred soncem je zato zelo pomembna. Sonce oddaja svetlobo v treh UV območjih – UVA, UVB in UVC. Slednji za nas ni nevaren, saj ga zadrži ozonski plašč, moramo pa se zaščititi pred UVA in UVB sevanjem. Paziti moramo, da je sončna krema širokospektralna, to pomeni, da ščiti tako pred UVB kot tudi pred UVA žarki.

Zaščita pred UVB-žarki je označena s SPF (ang. Sun Protection Factor), zaščita pred UVA-žarki pa je označena z oznako PFA (ang. Protection Factor of UVA). Na embalaži izdelka za zaščito pred soncem mora biti tako oznaka SPF kot PFA. Le tako boste popolnoma zaščiteni pred sončno svetlobo.

Kaj je pomembno pri nakupu sončne kreme?

Zaščitni faktor nam pove, za kolikokrat se podaljša čas zaščitenosti kože, ne da bi dobili opekline. Izdelek za zaščito pred soncem na kožo nanesemo 20–30 minut pred izpostavitvijo soncu, nanos pa obnavljamo na dve do tri ure. Kar pogosto pozabimo je, da se krema spere po kopanju, znojenju ali brisanju z brisačo. Po takšnih situacijah moramo nanos ponoviti bolj pogosto.

Na izdelkih za zaščito pred soncem ne sme biti napisano, da zagotavljajo popolno zaščito pred soncem. Namreč izdelki s SPF 15 absorbirajo le 93 % UV-žarkov, izdelek s SPF 30 jih absorbira 97 %, izdelek s SPF 50 pa 98 %. Najnižji zaščitni faktor, ki ga priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne glede na raso in občutljivost oziroma fototip kože je SPF 15. Pri ljudeh s svetlim fototipom kože mora biti višji.

Ne pozabi – sončenje oz. prekomerno izpostavljanje soncu ni vredno- tudi za pridobitev zagorele polti. Vedno obstajajo bolj zdrave alternative kot je Sunless tan lines, s katerim dosežemo porjavelost dobesedno čez noč brez izpostavitve soncu.

Alternativa sončenju: