Nazaj na vrh

Atopijski dermatitis

Vse o atopijskem dermatitisu

Atopijski dermatitis (AD) je najbolj pogosta kožna bolezen s katero se bojuje približno 20% prebivalstva v razvitem svetu. Bolezen prepoznamo z nastankom suhih izpuščajev, pikic, razpokanostjo in srbenjem kože. V tem članku bom razložila zakaj AD nastaja, kako ga prepoznaš, kaj lahko narediš sam/a za izboljšanje stanja ter kje poiščeš pomoč.

1. Zakaj AD nastane

AD je kompleksna bolezen in na njegov nastanek vpliva več dejavnikov.

Eden izmed možnih vzrokov je okvara nastajanja proteinov kar posledično privede do poškodbe kožne bariere. Ko je kožna bariera poškodovana je bolj dovzetna za izgubo vode in posledično suhe kože. Prav tako pa lahko poškodba privede do večje občutljivosti na alergene in dražeče snovi.

Drugi možen razlog je v prehitrem imunskem odzivu na snovi in dejavnike iz okolja, ki pošlje vnetni signal na površje kože zaradi česar se pojavijo izpuščaji in srbenje.

2. Kako AD prepoznaš

Glavni znaki atopijskega dermatitisa so srbenje ter izredno suha in vneta koža. Nastanejo lahko tudi mehurčki in pikice. Izpuščaji se pogosto pojavijo na pregibih komolcev in kolen.

3. Kako lahko stanje izboljšaš sam

Na temu mestu moram poudariti, da je za atopijski dermatitis znano, da univerzalnega nasveta ni! Obstaja pa nekaj nasvetov, ki so pomagali že marsikateremu atopiku in jih bom delila z vami.

Povod za nastanek izbruhov atopijskega dermatitisa je lahko določena hrana, ki tvojemu telesu ne odgovarja. Ni nujno, da ste nanjo alergični pa vseeno povzroča nastanek izbruhov. Zato je priporočljivo, da hrano pripravljate sami in si beležite katera ponavljajoča se sestavina v vaših obrokih bo lahko povzročila poslabšanje stanja. Ne pozabite, daje lahko vzrok le ena samcata začimba.

Atopijski dermatitis lahko v neki meri preprečite tudi z jemanjem prehranskih dopolnih. Za najbolj učinkovite so se izkazali: omega 3, vitamini B in D. Atopijski dermatitis je močno povezan z imunskim sistemom, zato poskrbimo, da telesu ponudimo dovolj vitaminov in mineralov.

Nekateri izbruhe atopijskega dermatitisa blažijo s kopeljo hrastovega lubja, ki ga lahko dobiš v lekarni brez recepta.

Izredno pomemben nasvet pa je REDNA nega kože. Torej uporaba krema ali mazil namenjeni atopični koži. Redna nega pa pomeni, da kremo nanesete na predele, kjer se vam po navadi pojavljajo izbruhi, enkrat do dvakrat na dan tudi v obdobju, ko nimate izbruhov!!

4. Zakaj je nujno kožo negovati tudi, ko ni izbruha

Vidni znaki atopijskega dermatitisa (suha koža, izpuščaji, razpokanost) so le del bolezni.

Čeprav ni vidnih znakov je vnetje pod kožo še vedno lahko prisotno in čaka na ponoven izbruh.

S tem, ko kožo ustrezno negujemo, preprečimo nastanek srbeža. Praskanje lahko povzroči poškodbe kože in dodatno vnetje kar spet lahko privede do vidnih izpuščajev in še bolj motečega srbenja.

Prav tako z ustrezno nego kožno bariero ohranjamo v naravnem ravnovesju in s tem preprečujemo nastanek vidnih znakov AD-ja.

5. Pomoč

Atopijski dermatitis se lahko pojavi v blažji ali ekstremni obliki, ko je rane potrebno celo povijati.

V slednjem primeru se obrnite na dermatologa, ki vam lahko predpiše recept za mazila ali kortikosteroide, ki so učinkovito zdravilo za AD.

Vendar kortikosteroide uporabljajte zmerno oz. v skladu z navodili zdravnika.

Prepogosto jemanje kortikosteroidov lahko privede do sindroma rdeče kože, kar pomeni poslabšano stanja atopijskega dermatitisa in širjenje izpuščajev tudi na predele telesa kjer se prej niso pojavljali.

Vsem, ki se spopadate s to nadležno boleznijo želim iz srca, da se vam stanje izboljša. Slišala sem preveč zgodb in videla preveč slik izbruhov, da ne bi pomagala s svojim znanjem. S tem namenom sem skupaj s specializantko dermatologije razvila kremo Calm, ki pomaga blažiti izbruhe atopijskega dermatitisa kot so srbečica, luščenje, suha koža in razpokanost. Kot sem omenila ni univerzalnega nasveta za atopike vendar je kar nekaj uporabnikov s kremo Calm ublažilo svoje izbruhe. Upam, da jih uspe tudi tebi.