Nazaj na vrh

Ali je zagorelost obrambni mehanizem na poškodbe UV žarkov?

Zagorela polt kože je trend, ki se nas drži že nekaj desetletij, ampak ali ste kdaj pomislili kaj se v koži sploh spremeni, da porjavi ob izpostavitvi soncu? En razlog zagotovo mora biti in jaz vam bom danes obrazložila kaj se dogaja z našo kožo, ko je izpostavljena soncu.

Nastanek obarvane polti pri sončenju

Ob izpostavitvi sonca se v koži sproži zanimiv proces imenovan melanogeneza. Vem, malo zakomplicirana beseda, ki se jo ne rabite zapomniti. Zapomnite si le, da s tem procesom v koži nastaja rjav pigment melanin, ki povzroči, da je naša polt bolj rjava. Tako kot pigmente dodajamo na kožo z npr. pudrom in rdečilom, se v naši koži sproži naraven proces nastajanja pigmentov s katerimi se naša koža obarva.

Zagorelost zaščita pred UV-žarki?

Porjavelost je mehanizem s katerim se celice branijo pred poškodbami DNA. Melanin se razporedi kot ščit in ta ščit absorbira UV svetlobo, da ne mora priti do DNA, kjer bi lahko povzročila rakotvorne spremembe. Vsaka porjavelost je obrambni mehanizem. Vendar tudi zagorela koža ni popolna zaščita pred opeklinami in drugimi neželenimi reakcijami kože, ki se razvijejo ob izpostavljanju soncu. Zdrave zagorelosti pridobljene s sončenjem žal ni, saj je ta vedno posledica poškodbe. Kljub temu, da nekaj zaščite z obarvanjem kože pridobimo, UV žarki vseeno vplivajo na poškodbe kože, saj povzročajo nastanek prostih radikalov, posledice njihovega delovanja pa se kažejo v okvari celic in tkiv.

Ali obstaja zdrava porjavelost kože?

Dermatologi se strinjajo, da je edini zdravi način pridobivanja porjavelosti kože s samoporjavitvenimi izdelki. Zakaj? Samoporjavitveni izdelki kot je Sunless tan lines vsebuje posebne sladkorje, ki so tudi naravno prisotni v našem telesu. Te sladkorji se povežejo z aminokislinami na površini naše kože in po nekaj urah koža porjavi. Za naravno obarvano kožo se zato ne potrebuješ izpostavljati soncu, sestavine v Sunless tan lines pa so za povrh še 100% naravne in veganske.

Alternativa sončenju: